Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας τίθενται διάφορες τεχνολογίες στην υπηρεσία του επισκέπτη μας για την υποστήριξη της εμπειρίας του στο Μουσείο.

Διαθέσιμες είναι δύο οθόνες αφής για την επιλογή μουσικής από διάφορα παραδοσιακά όργανα και για την παρουσίαση της Ορεστιάδας στη ροή του χρόνου. Ήδη έχει γίνει εγκατάσταση νέου εξοπλισμού με σκοπό τη λειτουργική προσθήκη επιπλέον τεσσάρων οθονών αφής.

Προβάλλονται επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την ίδρυση της πόλης, τη ζωή των πρώτων κατοίκων και την ιστορική πορεία της Νέας Ορεστιάδας στη ροή του χρόνου.

Η τοποθέτηση και παρουσίαση των εκθεμάτων έγινε μετά από ολοκλήρωση μουσειολογικής μελέτης από έγκριτους επιστήμονες. Οι επιγραφές είναι σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) και διατίθεται ξεναγός. Όλοι οι χώροι του Μουσείου και το WC είναι προσβάσιμοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Στο Μουσείο λειτουργεί αίθουσα συγκεντρώσεων με δυνατότητα προβολής βίντεο και παρουσιάσεων μέσω υπολογιστή και συσκευή αναπαραγωγής DVD ανοιχτή όχι μόνο για τις δράσεις του Μουσείου αλλά και για δράσεις άλλων κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

Λειτουργούμε την Ενόργανη Θρακική Χορωδία με πάνω από 80 μέλη, τέσσερις ηχογραφημένες συλλογές και μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις.

Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία με δράσεις που περιλαμβάνουν περιοδικές εκθέσεις, την οργάνωση πολιτιστικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, την αναπαράσταση τοπικών εθίμων, την οργάνωση πολιτιστικών ημερίδων, ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων και τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων.