Σε καλωσορίζουμε στο δικτυακό μας τόπο και σε περιμένουμε να 'ρθεις. Ο Σύλλογος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας ιδρύθηκε το 1974 κι έχει σκοπό τη μελέτη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κύρια δραστηριότητα του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, συντήρηση και προβολή ιστορικού και λαογραφικού υλικού. Κείμενα και φωτογραφίες που συνοδεύουν το υλικό, προβολές ενημερωτικών ταινιών καθώς και ψηφιακά αλληλεπιδραστικά μέσα όπως οθόνες αφής εξασφαλίζουν μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία για τον επισκέπτη του Μουσείου.

Δυναμικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου είναι η Ενόργανη Θρακική Χορωδία με πάνω από 80 μέλη, τέσσερις ηχογραφημένες συλλογές, συμμετοχές σε διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις με πρόγραμμά που περιλαμβάνει παραδοσιακά Θρακικά, Μικρασιατικά και Δημοτικά τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.

Στις δράσεις μας περιλαμβάνονται περιοδικές εκθέσεις, η οργάνωση πολιτιστικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, η αναπαράσταση τοπικών εθίμων, η οργάνωση πολιτιστικών ημερίδων, ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων και η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αποτελούμε μέρος της τοπικής κοινωνίας που με αγάπη, μεράκι και ενεργητική συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην πρόοδο του τόπου.