Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας ιδρύθηκε το 1974 και σκοπό έχει τη μελέτη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις 2 Μαΐου 2010, μετά από τρία χρόνια εργασιών ανάπλασης και μουσειολογικής οργάνωσης, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και σήμερα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, ώρες 10.00 έως 13.00.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Ορεστιάδας σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Δασίου επί της διασταύρωσης της οδού Αγίων Θεοδώρων και του πεζόδρομου της Σοφίας Νικολάου (πρώην Ερμού).

Ταχ. Διεύθυνση: Αγίων Θεοδώρων 103, 68200, Νέα Ορεστιάδα.

Χάρτης: 

 Μετά από τρία χρόνια εργασιών ανάπλασης και μουσειολογικής οργάνωσης, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας έχει ανοίξει ξανά τις πύλες του στο κοινό. Το έργο αυτό δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη συμβολή των Χορηγών του Μουσείου, των Δωρητών, των Φίλων και Μελών του.

 Έλα τώρα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Γίνε μέλος του Συλλόγου μας. Η βοήθεια σου ή και απλή συμμετοχή είναι σημαντική για το Μουσείο μας. 

 Ησυγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού της Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας άρχισε το έτος 1972 από ομάδα δασκάλων και καθηγητών. Δυο χρόνια αργότερα η προσπάθεια αυτή οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη συγκέντρωση, συντήρηση και προβολή του συγκεντρωμένου υλικού.