Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας τίθενται διάφορες τεχνολογίες στην υπηρεσία του επισκέπτη μας για την υποστήριξη της εμπειρίας του στο Μουσείο.

Διαθέσιμες είναι δύο οθόνες αφής για την επιλογή μουσικής από διάφορα παραδοσιακά όργανα και για την παρουσίαση της Ορεστιάδας στη ροή του χρόνου. Τρεις ακόμα οθόνες αφής χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου μας.

Προβάλλονται επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την ίδρυση της πόλης, τη ζωή των πρώτων κατοίκων και την ιστορική πορεία της Νέας Ορεστιάδας στη ροή του χρόνου.

Η τοποθέτηση και παρουσίαση των εκθεμάτων έγινε μετά από ολοκλήρωση μουσειολογικής μελέτης από έγκριτους επιστήμονες. Οι επιγραφές είναι σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) και διατίθεται ξεναγός. Όλοι οι χώροι του Μουσείου και το WC είναι προσβάσιμοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Στο Μουσείο λειτουργεί αίθουσα συγκεντρώσεων με δυνατότητα προβολής βίντεο και παρουσιάσεων μέσω υπολογιστή και συσκευή αναπαραγωγής DVD ανοιχτή όχι μόνο για τις δράσεις του Μουσείου αλλά και για δράσεις άλλων κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

Υποστηρίζουμε και παρουσιάζουμε τη λειτουργία και δράσεις του Μουσείου μέσω διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων και της παρουσίας σε ηλεκτρονικούς χάρτες.

Πρέπει να τονιστεί τέλος ότι το ιστορικό και λαογραφικό υλικό του Μουσείου είναι ψηφιακά τεκμηριωμένο και καταχωρημένο σύμφωνα με διεθνές μουσειολογικό πρότυπο.