Έπιπλα

Ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων επίπλων εξυπηρετούσε κυρίως τα σπίτια των αστών και ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική κατάσταση τα σπίτια των αγροτών. Συνήθως αυτά ήταν: Μεγάλο τραπέζι τετρά γωνο ή παραλληλόγραμμο, καρέκλες, ντουλάπα, μπαούλα ξυλόγλυπτα ή ζωγραφισμένα στην πρόσοψη με διάφορες παραστάσεις, καναπέδες, μπουφές, συρταριέρα με τον καθρέπτη, ταβλάς, που χρησιμοποιούνταν στο αγροτικό σπίτι για επιδαπέδιο τραπέζι, το σκαμνί και άλλα.

Δαντέλες - Τσεβρέδες - Κουρτίνες - Σεντόνια - Μαξιλάρια - Κρεβατόγυροι

Οι δαντέλες πλέκονται με διάφορα νήματα, σύμφωνα με ορισμένο σχέδιο και με ειδικό βελονάκι, χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση διαφόρων ειδών ρουχισμού, η κατασκευή τους απαιτεί μεγάλη πρακτική εξάσκηση και προσοχή. Πλέκονται επίσης και με το ειδικό εργαλείο, το κοπανέλι. Ιδιαίτερη σημασία για την αξία τους έχει το σχέδιό και η εκτέλεσή τους. Τα σχέδιά τους έχουν διάφορα θέματα, κυρίως λουλούδια, παραστάσεις διαφόρων σχημάτων και άλλα. Οι χειροποίητες δαντέλες θεωρούνται και σήμερα πολύτιμες.

Οι θρακιώτικες τσεβρέδες είναι μαντίλια τετράγωνα ή στενόμακρα και χρησίμευαν ως κεφαλόδεσμοι ή ως ζωνάρια της ανδρικής φορεσιάς. Εκτός από τους τσεβρέδες είχαν και τα μεταξωτά ή άλλα υφαντά μαντίλια, που τα χρησιμοποιούσαν στο στολισμό της ανδρικής ενδυμασίας, τα έκαναν δώρο στους συμπεθέρους όταν πήγαιναν να δώσουν «λόγο», τα έδεναν στα χαλινάρια των ζώων, όταν ήταν έτοιμοι να φορτώσουν και να πάρουν τα προικιά, ώστε η όλη πομπή να έχει εορταστικό χαρακτήρα.

Οι κουρτίνες είχαν πολυτέλεια, κατασκευασμένες συνήθως από λευκό ύφασμα και διακοσμημένες με διάφορα κεντήματα. Οι ωραίες αυτές κουρτίνες στόλιζαν τα παράθυρα και έδιναν ιδιαίτερη χάρη στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Οι Θρακιώτισσες επίσης της Νέας Ορεστιάδας και της Περιφέρειας στόλιζαν τα σπίτια τους και με τους κρεβατόγυρους, που ήταν βαμβακερά λευκά υφάσματα υφαντά ή του εμπορίου. Ήταν στενόμακρα κομμάτια για να καλύπτουν γύρω, γύρω το κρεβάτι από το στρώμα μέχρι σχεδόν το δάπεδο, χρησίμευαν και ως κάλυμμα του καναπέ. Είχαν διάκοσμο από περίτεχνες δαντέλες καθώς και ωραία σχέδια κεντημένα με βελονιές ασπροκέντι με τη βοήθεια του τελάρου.

Οικιακά Σκεύη

Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τα οικιακά σκεύη ήταν: 

- Αργυρά ή επάργυρα όπως το σκεύος για το γλυκό της κούπας με τα κουταλάκια, ο δίσκος κεράσματος και η φοντανιέρα.

- Γυάλινα και πορσελάνινα όπως πιάτα φαγητού, διάφοροι δίσκοι και φλιτζάνια.

- Χάλκινα όπως ταψιά, κατσαρόλες, κανάτες, χύτρες, τηγάνια και πιρούνια.

- Πήλινα όπως κιούπια, τσουκάλια μικρά και μεγάλα, κατσαρόλες, στάμνες κ.α.

- Ξύλινα όπως κουτάλια, ξυλοπινάκια και κουταλοθήκες.

Υπήρχαν ακόμα σύνεργα για διάφορες οικιακές εργασίες όπως καβουρντιστήρι, μύλοι για το άλεσμα του καφέ, σίδερο σιδερώματος από μαντέμι, μεγάλο ξύλινο και πέτρινο γουδί κ.α.