Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η Νέα Ορεστιάδα, που ίδρυσαν οι πρώτοι κάτοικοί της. Η αναδημιουργία, η ανοικοδόμηση, ο εξωραϊσμός παρέσυραν όλα τα οικοδομήματα της πόλης. Οι άρπαγες της μπουλντόζας με τα τεράστια δόντια τους, μέσα σε λίγες ώρες ισοπέδωναν, σάρωναν το ένα σπίτι ή το ένα δημόσιο κτίριο μετά το άλλο. Στο πλαίσιο αυτό της ανοικοδόμησης δεν έμεινε σχεδόν τίποτε που να θυμίζει την προσφυγική πόλη της Νέας Ορεστιάδας, άλλοτε με καλά και άλλοτε με άσχημα αποτελέσματα.

Αναπολούν οι εναπομείναντες πρόσφυγες, πώς μέσα απ' τα συντρίμμια της προσφυγιάς κατόρθωσαν, μέσα σε λίγα χρόνια, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να καταστήσουν τη νέα τους πατρίδα πόλο δημιουργικής σύνθεσης, παίρνοντας πρωτοβουλίες για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς: τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, το εμπόριο αλλά και τον πολιτισμό.

Ο συναγωνισμός, βέβαια, ήταν και είναι σκληρός και άνισος σε πολλές περιπτώσεις λόγω των μεγάλων αποστάσεων της Νέας Ορεστιάδας από τα μεγάλα αστικά κέντρα της πατρίδας μας και λόγω των σκληρών πολλές φορές κλιματολογικών συνθηκών. Πλεονέκτημα της πόλης είναι το σύγχρονο ρυμοτομικό της σχέδιο αλλά και το ότι αποτελεί το κέντρο μίας από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. 

Στη Νέα Ορεστιάδα λειτουργούν πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες όπως δικαστήρια, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ειρηνοδικείο, Τελωνείο, Διεύθυνση Αστυνομίας, Γραφείο Συγκοινωνιών, Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Σχολές Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποθηκοφυλακείο, Κέντρο Υγείας, Διεύθυνση Γεωργίας και Πολεοδομία.

Αξιοσημείωτη ακόμα είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Η πόλη αποτελεί έδρα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχουν δημιουργηθεί πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, θεατρική ομάδα, διάφορα αθλητικά σωματεία και συχνά γίνεται η οργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.