Έγγραφα - Βιβλία - Εφημερίδες

Εκατοντάδες έγγραφα, που μαρτυρούν τις οικονομικές συναλλαγές, την κοινωνική ζωή, τη γεωργική παραγωγή και γενικά την ιστορία της περιοχής μας, φυλάσσονται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Πλούσια είναι η συλλογή των εκκλησιαστικών βιβλίων, που χρονολογούνται απ' το έτος 1675, των ιστορικών και των σχολικών βιβλίων. Πολλά απ' τα σχολικά βιβλία είναι εκείνα που χρησιμοποιούσαν σε ελληνικά σχολεία της Αδριανούπολης.

Υπάρχουν ακόμα εφημερίδες του περασμένου αιώνα που αναφέρονται στη διοίκηση της περιοχής και τους αγώνες των προσφύγων της Νέας Ορεστιάδας και της Περιφέρειας.

Είδη Γραφείου - Σχολικά είδη

Μελανοδοχεία διαφόρων τύπων, κονδυλοφόροι διαφόρων τύπων με τις πένες, στυπόχαρτο (ειδικό χαρτί που απορροφούσε το μελάνι) κ.α. είναι μερικά από τα είδη του γραφείου που φυλάσσονται στο Μουσείο μας. Σχολικά είδη μαθητή ήταν συνήθως η πινακίδα (πλάκα) με το κοντύλι (ειδική γραφίδα), όπου έγραφε και έσβηνε με το σφουγγάρι, η σχολική τσάντα υφαντή ή δερμάτινη, η πένα με τον κονδυλοφόρο, το μελανοδοχείο τοποθετημένο σε ειδική πλεκτή θήκη, το αναγνωστικό. Άλλα βοηθητικά βιβλία συνήθως δεν υπήρχαν, ο μαθητής προσπαθούσε στην ώρα του μαθήματος, παρακολουθώντας το δάσκαλο να αποτυπώσει αυτά που έπρεπε να μάθει. Απαραίτητο κομμάτι της μαθητικής στολής ήταν το επίσης το μαθητικό καπέλο.

Μουσικά Όργανα 

Οι Θράκες απ' τα πανάρχαια χρόνια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μουσική. Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες παίζουν διάφορα μουσικά όργανα όπως ούτι, φλογέρα, γκάιντα (άσκαυλος του Ομήρου), σείστρο, τζαμάλα (είδος κροτάλου), βιολί, κλαρίνο, ντέφι κ.α