Στο πλαίσιο των 9ήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Νέα Ορεστιάδα, με τίτλο «Θράκη – Ήπειρος: Προμαχώνες Ελληνισμού», το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας θα παραμείνει ανοιχτό από σήμερα Σάββατο μέχρι και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου τις ώρες 10-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα, με δωρεάν είσοδο. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δούνε μια έκθεση φωτογραφιών του '40, που παρουσιάζει την ζωή στην Ήπειρο εκείνα τα χρόνια, να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, να δούνε παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές, ενώ θα μάθουν και για τους ντόπιους πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941, τους ήρωες αξιωματικούς και στρατιώτες, που έδωσαν την ζωή τους στην Πίνδο και στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αιθουσα Εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της έκθεσης φωτογραφιών που φιλοξενείται στο Μουσείο, θα παραδοθεί στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας η εικόνα του ήρωα Λοχαγού Νικόλαου Διαμάντη, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει με ομιλία του ο κ. Σπύρος Ευσταθίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και Φίλων "ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ".

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νέας Ορεστιάδας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.) και ώρα 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Ορεστιάδας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας» και ο Σύλλογος Ηπειρωτών και Φίλων Βορείου Έβρου «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», με την υποστήριξη του Δήμου Ορεστιάδας. Στην εκδήλωση θα διαβαστεί από την δημοσιογράφο και Διευθύντρια της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης Νέας Ορεστιάδας, κ. Βέρα Μαυρίδου, η ομιλία του δημοσιογράφου κ. Παντελή Αθανασιάδη με τίτλο: «Το Άσμα Ηρωϊκόν και Πένθιμον για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας του Οδυσσέα Ελύτη γράφτηκε για Θράκα Ανθυπολοχαγό», ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με την Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Μουσείου και με το ηπειρώτικο πολυφωνικό μουσικό σχήμα «ΗΝΟΡΟΝ». Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα κεραστούν παραδοσιακά θρακιώτικα και ηπειρώτικα εδέσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και σας περιμένουμε!