Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 ο Δήμος Ορεστιάδας σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας θα υποδεχτούν τον υπερμαραθωνοδρόμο και Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη, ο οποίος θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα και να αναδείξει την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής, θα επιδιώξει να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που θα διανύσει την απόσταση από το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, το χωριό Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας, έως το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ακρωτήριο Ταίναρο, μία απόσταση συνολικά 1.400 χιλιομέτρων.

Στόχος του είναι να γίνει γνωστή η αθλητική ιστορία και η κοινωνική δράση του βετεράνου υπερμαραθωνοδρόμου και επίσης Ανατολικοθρακιώτη, Παναγιώτη Σκουλή, ο οποίος σχεδίασε την διαδρομή το 1995, αλλά δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 από το Ορμένιο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 23 ημέρες, με τη διαδρομή να είναι σχεδιασμένη στην Παλαιά Εθνική Οδό και σε παράδρομούς της και θα περιλαμβάνει 293 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς, μεταφέροντας έτσι σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και του καθαρού αθλητισμού.

Ο κ. Στέργιος Αράπογλου την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 θα περάσει από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων να πάρει την ευλογία της Εκκλησίας, στις 13:00 θα επισκεφθεί το Εθνικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές και στις 14:00 το Φυλάκιο των Μαρασίων, όπου θα παραδώσει την Ελληνική Σημαία στον Αρχιφύλακα του Φυλακίου και θα επισκεφθεί το σπίτι της Κυράς των Μαρασίων, καθώς και το μνήμα της στο Κοιμητήριο του χωριού. Την ίδια ημέρα, ο Δήμος Ορεστιάδας θέλοντας να τιμήσει τους δύο υπερμαραθωνοδρόμους για την επιλογή έναρξης της διαδρομής από το βορειότερο άκρο του δήμου μας, θα πραγματοποιήσει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας και ώρα 19:00, την επίσημη υποδοχή τους από φορείς της περιοχής και από αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Κατά της διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον κ. Παναγιώτη Σκουλή και θα δώσει στον κ. Αράπογλου να μεταφέρει ένα δενδρύλιο καραγάτς (πτελέα) στο Ακρωτήρι Ταίναρο, που είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και το οποίο θα φυτευτεί εκεί από τις Τοπικές Αρχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης κατά τον τερματισμό, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο δεσμούς με το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 07:00 θα γίνει η επίσημη εκκίνηση της διαδρομής από το Στρατιωτικό Φυλάκιο του Ορμενίου, παρουσία των στρατιωτικών και τοπικών Αρχών.

Ο δρομέας αναχωρώντας από το Ορμένιο, θα συναντήσει την αθλητική ομάδα δρομέων μεγάλων αποστάσεων της πόλης μας «Orestiada Running Team». Θα πραγματοποιήσουν μία στάση στην Καβύλη και στον Σάκκο, όπου θα προσκυνήσει κατόπιν επιθυμίας του την εικόνα της Παναγίας της Αρβανίτισσας και θα συνεχίσουν όλοι μαζί για την Κεντρική Πλατεία Νέας Ορεστιάδας, όπου θα τον υποδεχτούν οι Τοπικές Αρχές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο κ. Αράπογλου θα συνεχίσει κάνοντας μία στάση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Νέο Χειμώνιο και ο τελικός τερματισμός της ημέρας θα γίνει έμπροσθεν του Δημαρχείου Διδυμοτείχου.

Το όλο εγχείρημα έχει τη στήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου και του Δήμου Ορεστιάδας. Οι φωτογραφίες είναι απο την επίσκεψη του Στέργιου Αράπογλου στο Μουσείο τον Αύγουστο του 2016, όταν πραγματοποιούσε αντίστοιχο εγχείρημα δρόμου μεγάλων αποστάσεων.